Як підготувати стрічкову пилораму до роботи взимку

Автор: Wood-Mizer, Europe

Розпилювання деревини в холодну погоду може стати складним завданням, але якщо правильно підготувати пилораму та перейти на «зимові» пили, розпилювання у холодну пору не стане для вас проблемою.


Підготуйте систему омиву пили

1. Зніміть резервуар для омиваючої рідини і поставте її на рівну поверхню.

 

 

2. Злийте воду з бака.

3. Заповніть резервуар автомобільним склоомивачем, призначеної для -20 градусів і нижче.

 

 

4. Коли резервуар повністю наповниться склоомивачем, закрутіть кришку та встановіть її на пилораму.

5. Щоб злити з системи омиву воду, яка залишилась, відкрийте клапан над пилою (для верстатів Wood-Mizer з системою примусового двостороннього омиву пили LubeMizer, увімкніть верстат, виставивши тумблер в положення 3, переконайтесь, що швидкість подачі голови відповідає 0, щоб вона не переміщалась, і увімкніть LubeMizer).

 

 

6. Переконайтесь, що на виході зі шланга омиву пили виливається тільки склоочисник.


 

Змініть звичайні стрічкові пили на «зимові»

1. Використовуйте стрічкові пили з профілем зуба 4/32, 7/34, 7/39 або 9/29.

2. Для якіснішого розпилювання радимо пилу завширшки 32 мм.

3. Коли колоди промерзають, м’які хвойні породи поводяться при розпилюванні так само, як тверді листяні породи, тому для їх розпилювання використовують такі ж пили як для твердих порід.


Стежте за швидкістю подачі голови та станом деревини

1. Коли розпилюєте повністю промерзлі колоди, підтримуйте постійну швидкість подачі голови.

2. Якщо колода промерзла тільки частково, потрібно знизити швидкість подачі.

3. Стежте за якістю поверхні розпиляної дошки. Якщо вона вас не задовільняє, потрібно або перейти на пилу з іншим профілем зуба, або змінити швидкість подачі голови.

Як завжди, перевіряйте налаштування верстата і, якщо пилорама працює на відкритому майданчику, закривайте ріжучу голову захисним кожухом, коли верстат не використовується.

Ці поради допоможуть вам працювати на стрічковому верстаті Wood-Mizer без проблем під час всього зимового сезону!